Teknolojimiz
Vidalı Kompresörlerle Güç ve Verimliliğin Merkezi
Yiğitsan Vidalı Kompresörler, üst düzey tasarımı, gelişmiş özellikleri ve teknolojileriyle öne çıkar. Yiğitsan’ın vidalı kompresörleri, hafif ve ağır sanayi uygulamalarının temelini oluşturur ve ihtiyaca uygun, güvenilir ve üstün kaliteli basınçlı hava sağlar.
Yiğitsan Vidalı Kompresörleri, ürün grupları bazında çeşitli segmentlerden oluşur. Büyük bir pozitif deplasmana sahiptir ve havanın hacmini azaltarak basıncını artırır.
Vidalı Kompresörlerin Çalışma Prensibi
Yiğitsan Vidalı Hava Kompresörlerinde hava, emiş valfi aracılığı ile atmosferden vidalı kompresöre alınır, sıkıştırılmadan önce filtrelendiği hava giriş filtresine çekilir, yüksek teknoloji ürünü vida grubu içerisinde bu hava kademeli olarak sıkıştırılır ve vida çıkış noktasından basınçlı hava olarak yağ tankına tahliye edilir. Vida grubu, elektrikli motor veya dizel /benzinli motor tarafından tahrik edilir. Sıkıştırılmayla yükselen ısıyı soğutmak ve yağlamak üzere vida grubuna yağ enjekte edilir. Enjekte edilen yağı basınçlı hava buharından ayrıştırmak için, hava & yağ separatörü devreye girer. Ayrıştırılmış olan ve iç basınçla dolaşan yağ, soğutma haznesinde soğutularak yağ filtresinden geçer ve enjeksiyon bölgesine geri döner. Enjeksiyon sirkülasyonu böyle devam eder. Basınçlı hava, yağ separatöründe yeniden yağdan ayrıştırılmasının ardından minimum basınç valfinden geçerek, soğutucuya ulaşır. Soğutma havası, toz tutucu filtre tarafından emilerek kompresör içerisindeki ekipmanların ilk soğutmasını sağlar ve sonra alüminyum blok tip soğutucudan geçerek dışarı atılır.Böylece, kompresör içerisindeki ekipmanlar da soğutularak, ekipmanların hararet nedeniyle zarar görmesi engellenmiş olur.
Vida Bloğu
Tüm vidalı kompresörlerimizde, ileri teknolojiyle üretilmiş yüksek verimli ve enerji tasarrufu sağlayan vida blokları kullanılmaktadır. Bu üstün kaliteli vida blokları, dayanıklılığı ve uzun ömürlü performansı ile kompresörlerimizde maksimum verimlilik sağlamaktadır. Yiğitsan vidalı kompresörlerinde vida bloğu, V-kayış tahrikli veya direkt akuple olarak elektrik motoru veya dizel /benzinli motor ile çalıştırılmaktadır. Vida Bloklarımız tek ve çift kademeli seçenekleriyle müşteri ihtiyaçlarına göre kullanılabilmektedir. Bu sistemler, müşterilerimizin ihtiyaçlarının en doğru ve en verimli şekilde karşılanmasını sağlar.
Elektrik Motoru
Elektrik Motorları, Elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren cihazlardır. Yiğitsan vidalı kompresörlerinde, enerji verimliliğini artıran F sınıfı yalıtıma sahip, IP55 koruma dereceli, yüksek verimli IE3/IE4 standartlarında CE sertifikalı asenkron, pik döküm ve alüminyum gövde elektrik motorları kullanılmaktadır. Ayrıca, müşteri taleplerine bağlı olarak yeni nesil “Permanent Magnet Motor” (Sabit Mıknatıslı Motor), IP66’ya kadar koruma ve IE5 teknolojisi ve Ex-proof seçenekler arasında sunulmaktadır.
Kompresör Soğutma Sistemi
Vida Bloğunda sıkıştırılma esnasında havanın ve yağın aşırı ısınmasını engellemek amacıyla soğutulması gerekmektedir.Bu işlemi Yiğitsan Kompresör yüksek teknoloji ürünleri olan fanlar ile yapmaktadır. Bu fanlar dış ortamdan alınan soğuk havayı toz tutucu filtreden geçirerek kompresör içerisindeki ekipmanların ilk soğutmasını sağlar. Yine aynı fan ile radyatörden geçen sıcak yağ soğutularak sisteme geri dönerken, radyatörden geçen basınçlı sıcak hava ise tesisin kullanımı için sisteme verilir. Böylece, kompresör içerisindeki ekipmanlar da soğutularak, hararet nedeniyle zarar görmeleri engellenmiş olur. Bu sebeple Yiğitsan Vidalı hava kompresörlerimizde bulunan üstün özellikli Soğutma sistemi sayesinde,tüm soğutma işlemleri, güçlü fan hava akışı ile sağlanarak, kompresörün yüksek verimlilikte çalışmasına katkı sunar. Fan motoru, mikro işlemciye girilen parametreler doğrultusunda sıcaklık kontrolü ile çalışarak gereksiz enerji tüketimini önler. Ayrıca, İnvertörlü kompresörlerimizde kullanılan soğutma fanları, invertör sayesinde ihtiyaç halinde devreye girerek fazla enerji kullanımının da önüne geçer. Bu sayede işletmeniz için enerji tasarrufu sağlanmasının yanında, makinalarınızın uzun yıllar sorunsuz çalışmasına da katkıda bulunulur.
Mikroişlemci
Yiğitsan kompresörlerinde, Yiğitsan’a özel tasarlanmış LCD ekranlı mikroişlemcili kontrol sistemi kullanmaktadır. Bu gelişmiş LCD göstergeli mikroişlemci sayesinde kolay ve hızlı kurulum imkânı ve etkin bilgi gösterimi sağlar. Gelişmiş donanım ve yazılım teknolojisi ile herhangi bir arıza durumunda makineyi otomatik olarak durdurur.Akıllı ve öğrenebilen yazılım teknolojisi ile maksimum enerji tasarrufu ve optimum kullanım olanağı sağlayacak şekilde parametreleri güncelleme imkanına sahiptir. Bu mikroişlemci sayesinde, çalışma durumu, sıcaklık ve basınç seviyeleri, Yağ – Hava – Seperatör Filtreleri ve yağ değişim zamanları gibi birçok önemli parametre görülebilir. Uzaktan izleme özelliğine sahip olan mikroişlemcili kontrol üniteleri, Endüstri 4.0 ile tam uyumlu olup, işletmelerin tüm operasyonel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır.
Üstün Özellikleri:
- Eş yaşlandırma özelliği ve Modbus Haberleşme Desteği
- Ayarlanabilir Servis ve Parça Bakım Süreleri
- Enerji Kesildiğinde Otomatik Devreye Girme Fonksiyonu
- Dijital Gİriş ile Uzaktan Çalıştırma Özelliği
- Son 15 Arıza Kaydı
- Standart Türkçe ve İngilizce Dili ile Eklenebilir Üçüncü Dil
- Ayarlanabilir Firma Bilgileri Açılış Ekranı
İnvertör
Yiğitsan vidalı kompresörlerinde, enerji verimliliğini artırmak ve performansı optimize etmek amacıyla invertör kullanmaktadır. Bu ileri teknoloji invertörler, motor hızını değişken yük koşullarına uyarlayarak gereksiz enerji tüketimini önler ve işletme maliyetlerini düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda, kompresörün daha dengeli ve uzun ömürlü çalışmasını sağlayarak, mekanik aşınmayı minimize eder. Yiğitsan vidalı kompresörlerinde kullanılan invertör sistemi, geleneksel çözümlerin aksine çift IGBT çıkışına sahip sürücüleri ile hem vida hem de soğutma fanı motorları birbirinden bağımsız PID kontrol algoritmalarıyla sürülmektedir.Bu sayede endüstriyel gereksinimlere tam uyumlu olup, maksimum verimlilik ve yüksek performans sunacak şekilde tasarlanmıştır.
Üstün Özellikleri:
- Selenoid valf kontrolü
- PT100 girişi
- İç ve dış basınç değerleri için analog girişleri
- Dahili DC reaktör
- Sürücü üzerinden kontrolör (HMI) beslemesi (24VDC)
- Vida ve fan motoru için ayrı PID kontrol
- Test modu (vida motoru, fan motoru dönüş yönü ve solenoid valf aç/kapa)
- Anlık Güç/Basınç/Sıcaklık eğrileri
- Hata Kayıtları (RTC)
- Enerji tasarrrufu amaçlı uyku modu
- Haftalık/saatlik çalışma takvimi
- Bakım süreleri ayarları (yağ filtresi, hava filtresi vb.)
- Sıcaklık basınç koruma parametreleri
- Giriş üzerinden enerji tüketimi hesabı (opsiyonel)
Yağ Tankı
Yiğitsan vidalı kompresörlerinde kullanılan yağ tankı, kompresörden gelen hava ile yağ karışımını iki aşamada etkili bir şekilde ayrıştırır. Daldırma tipi seperatör filtresinden çıkan hava, yüksek verimli ayrıştırma işlemi sayesinde minimum seviyede yağ içerir ve bu miktar en fazla 2-3 ppm seviyesindedir. Yağlama işlemi, yağ tankı içindeki basınç farkından yararlanılarak gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem, sistemin daha az bakım gerektirmesini sağlarken aynı zamanda enerji verimliliğini de artırmaktadır. Yiğitsan vidalı kompresörlerine özel olarak üretilen seperatör tankları, yüksek kalite standartlarını karşılayarak CE sertifikası ile güvence altına alınmaktadır. Dayanıklı yapıları sayesinde uzun ömürlü kullanım sunan bu tanklar, kompresörlerin kesintisiz ve yüksek performansla çalışmasına katkı sağlamaktadır.
Isı Geri Kazanım
Enerji maliyetlerini düşürme stratejileri, rekabetçi kalabilmek için hayati öneme sahiptir. Genellikle göz ardı edilen önemli bir maliyet düşürme unsuru ise kompresörlerin ürettiği atık ısının geri kazanılmasıdır. Endüstriyel bir hava kompresörü tarafından kullanılan elektrik enerjisi kompresörde sıcak havaya dönüşür ve bu enerjinin %96’sı Isı Geri Kazanım mekanizmaları sayesinde işletmelerde ısı ile ilgili ihtiyac olan noktalarda tekrar kullanılabilir. Bu nedenle, tasarruf potansiyeli oldukça büyüktür.
Kompresör ısı geri kazanım sistemleri, suyu 70°C’ye kadar ısıtabilir (talep üzerine daha yüksek sıcaklıklar mümkündür). Isı enerjisinin %76’ya kadar olan kısmını geri kazanabilirsiniz. Isıtılan suyu aşağıda başlıca belirtilen uygulamalarda kullanabilirsiniz.
Kullanım alanları:
- Merkezi ısıtma sistemlerine besleme
- Çamaşırhaneler
- Galvanizleme
- Genel proses ısısı
- Gıda endüstrisinde yıkama suyu
- Duşlar ve lavabolar için sıcak su